MonTop Fashion

På den här sidan kan Du läsa lite om hudvård -

"Så naturligt som möjligt" -

och varför mineral makeup är så bra för hyn.

Säg till mig om Du vill prova på någon produkt, så beställer jag hem!

Argan Oil

Marockos

Guld!

I sydvästra delen

av Marocko finns ett träd, Arganträdet, som sägs innehålla flytande guld. En värdefull olja som slagit ner som en bomb på hudvårds- marknaden och blivit en av de mest eftertraktade produkterna. Även om den blev känd så sent som 2011, så har den använts av berberkvinnor i Marocko under hundratals år. Den används främst för sina essentiella fettsyror och rika E-vitamin innehåll. Arganoljan är mycket tunn, går snabbt in i huden och passar även bra under ögonen. Den inneåller sällsynta växtsteroler som inte finns i andra oljor. Dessa har lugnande antiinflammatoriska egenskaper som är bra för artros och reumatiska tillstånd.

Ansiktet Använd oljan som ett nattserum och som bas under mineral makeup under dagen. En till två droppar räcker. Fantastisk för äldre hy, reducerar uppkomst av rynkor. Även välgörande för eksemhy, acne, psoriasis

Håret Reparerar torrt och skadat hår. Massera in en riklig mängd olja i fuktigt hår, från rötterna till topparna, låt verka i fem-tio minuter, eller över natten för djupare verkan.Skölj sedan ur med ljummet vatten. Tvätta som vanligt.

Ger också lyster till livlöst hår.

Händer Händer, naglar och nagelband blir som nya! Blanda lika delar citron och Argan Oil och smörj in händerna när du lagt dig på kvällen, låt verka över natten.

Kroppen Mjukgörande för hela kroppen utan att kladda! Ger ingen fet hinna då oljan snabbt absorberas.

        Shea Moisture

Jag tycker själv att Shea Moisture är en av marknadens bästa hår/hudvårdsprodukter, väl värda att prova på!

Jag och dottern har använt Shea Moisture under flera år nu och jag vill gärna dela med mig av dem. Argan Oil & Raw Shea Butter Body Lotion är favoriten, en underbart mjukgörande och krämig lotion - fullproppad med Shea Smör..

Shea Moisture är naturliga, ekologiskt producerade produkter från USA.

Produkterna innehåller:

 • Inga sulfater
 • Ingen parabener
 • Inga ftalater
 • Ingen paraffin
 • Ingen gluten
 • Ingen propylenglykol
 • Ingen mineralolja
 • Inga syntetiska doftämnen
 • Ingen PABA
 • Ingen syntetisk färg
 • Inga djurförsök

Shea Moisture - "Our Story"

Sofi Tucker started selling Shea Nuts at the village market in Bonthe, Sierra Leone in 1912. By age 19, the widowed mother of four was selling Shea Butter, African Black Soap and her homemade hair and skin preparations all over the countryside. Sofi Tucker was our Grandmother and SheaMoisture is her legacy.

Produkterna finns i flera olika serier-

Om Du är intresserad av att prova på dem, säg till mig så beställer jag hem!

Mineral Makeup

Mineral makeup (MM) är mycket finkorniga mineralpulver, som mica, zinkoxid, titandioxid -

färgsatta med jordfärgspulver Alltså inga egentliga nyheter, utan snarare en återgång till äldre

tiders puder. MM kräver inga konserveringsmedel, så länge de verkligen består av enbart

mineraler. De är inte portilltäppande och bakterier kan inte gro, eftersom mineralerna är

oorganiska och inte innehåller fukt. MM innehåller ljusreflekterande pigment som minimerar

synbarheten av porer och fina linjer. De ska vara fria från vax, talk, kemikalier, parfym, olja, silikon, konserveringsmedel,bindemedel (mjöl, majsstärkelse, rispuder).

Många företag tillsätter ytterligare en ingrediens, Bismuth Oxychloride som ger huden vit

pärlglans. Det är en biprodukt av bly och kopparförädling. Det är en tungmetall som kemiskt

liknar arsenik! Den används som bränsle i kärnreaktorer, har samma nackdelar som blyvitt -

vilket är giftigt och kan irritera känslig hud. Bismuth är ett billigt bindemedel. Det har bindande egenskaper och gör att sminket ”sitter” på huden. Känns ofta len mellan fingrarna men måste forceras in i porerna (buffing) annars glider den av. Bismuth kan skapa hudirritation som kliar, speciellt om man tränar och svettas. Det beror på att huden vill stöta bort kemikalierna. Vill man ha den skimrande effekt som Bismuth ger, kan man istället använda Mica Silk.

Zinkoxid är ett anti-inflammatoriskt vitt färgämne. Precis som titandioxid blockerar det UV-ljus, solskyddsfaktor på ca 15. Zinkoxid fungerar som en skyddsbarriär mot föroreningar, sol och fria radikaler. Den är också antibakteriell. Järnoxid är ett naturligt mineral som ger färg.

Titandioxid är ett naturligt anti-inflammatoriskt mineral och det mest täckande av alla pigmenten. Det ger en ”krämig” känsla vid applicering. Hjälper huden att behålla fuktigheten. Blockerar UV-strålar och har därför en solskyddande effekt.

Mica, också kallad glimmer, är en grupp vanliga mineraler som spaltas i tunna skivor i bergarter, som gnejs, granit och glimmerskiffer. Mica glittrar som en prisma och används för att ge lyster och skimmer åt makeup.

På grund av olika vikter hos olika mineraler säljs burkarna efter volym och inte vikt. (märk väl att storleken på burken inte betyder att innehållet är lika mycket)

5 g burkar innehåller 1/2 tesked mineraler ca 2 g

10 g burkar innehåller 1 tesked mineraler ca 4-5 g

20 g burkar innehåller 2 teskedar mineraler ca 9-10 g

30 g burkar innehåller 4 teskedar mineraler ca 14-15 g

50 g burkar innehåller 6 teskedar mineraler ca 24-25 g

MM appliceras bäst med speciellt utformade borstar för mineral make up. Den mest kända är Kabuki borsten.

Foundation, Light

30 gr

275:-

Foundation

Medium

30 gr

275:-

Foundation

Tan,

30 gr

275:-

Bronzing powder

10 gr

175:-

Bronzing Powder - Umber

10 gr

175:-

Kabukiborste tillverkad av gethår.

125:-

Så naturligt som möjligt!

Vad är Naturlig Hudvård?

En naturlig produkt ska vara som namnet syftar på ”naturlig”. Den ska innehålla vegetabiliska oljor som inte stör det naturliga kretsloppet. Ex mandelolja, olivolja och sheasmör, tillsammans, med örter och växter. Dessutom behövs emulgatorer (vegetabiliska) som binder vatten och fett till en creme

Vegetabiliskt fett är levande och täpper inte till porerna. Det innehåller näring som huden mår bra av, livsnödvändiga fettsyror. Stimulerar hudens funktion och cirkulation. Har huden fått en naturlig balans, behöver man inte ens smörja in sig lika ofta.

Naturprodukter utgör endast en liten del av hudvårdsmarknaden i Sverige. Innehållet i de flesta av dagens hudvårdsprodukter är tyvärr så långt borta man kan komma från naturliga färska oljor som använts under tusentals år. Innan den petrokemiska industrin började växa sig stor, kallpressades de vegetabiliska oljorna så att viktiga mineralämnen, vitaminer skulle finnas kvar i produkten.

De flesta ansiktstvättar ute på marknaden-schampon–duschtvålar etc tar bort kroppens naturliga oljor, vilket resulterar i överproduktion av olja för att kompensera för den olja som tvättas bort.

De ”stora bovarna” Sodium Lauryl Sulfate (SLS)/Sodium Laureth Sulfate är starkt uttorkande tvättensider som används frekvent i kosmetikabranchen eftersom de skummar så effektivt och det är billigt att framställa. De förändrar hudstrukturen och banar väg för andra kemikalier att tränga in i huden och låter på så sätt fler kemikalier nå blodbanorna.

Jag är långt ifrån expert på området och söker ständigt information. Jag försöker i alla fall att använda produkter

"så naturligt som möjligt". Det naturliga behöver inte nödvändigtvis alltid vara bäst för hälsa och miljö, men inte heller det som är syntetiskt, så det är inte fullt så enkelt att det ena alltid är bättre än det andra.

Viktigast är i alla fall att läsa innehållsförteckningen! Om man lägger några ”dåliga” på minnet, så kan man i alla fall välja bort de värsta produkterna. Produkter innehåller mest av det som står först. Råvaror som utvinns ur råolja (polybutene, ozokerit, parraffinum liquidum, butyleneglycol, propyleneglycol, vaselin, petroleum, petrolatum) är bra att undvika. Varför finns de här ingredienserna i produkterna? Jo för att de är billiga fyllnadsmedel, luktar inte och härsknar inte. De känns sköna på huden, men gör också huden lat, den slutar producera eget fett - tex Lypsyl!